Παρασκευή, 20 Σεπτέμβριος 2013 16:05

Η ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ... ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Μια γυναίκα δεν πρέπει να καθυστερεί την απόκτηση παιδιού μετά τα 35

Κορυφαίοι ειδικοί σε θέματα γονιμότητας συστήνουν οι γυναίκες να μην καθυστερούν τη δημιουργία οικογένειας πάνω από την ηλικία των 35 χρόνων.


Υποστηρίζουν ότι ο σχεδιασμός για τη δημιουργία οικογένειας δε θα έπρεπε να αφορά μόνο την αποφυγή μιας ενδεχόμενης εγκυμοσύνης, αλλά θα πρέπει οι γυναίκες να γνωρίζουν και τους κινδύνους που προκύπτουν όταν καθυστερούν τη μητρότητα.

Όσες δεν τους γνωρίζουν και δεν έχουν κατάλληλη πληροφόρηση και τελικά δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν παιδιά, «στοιχειώνονται» από την απόφασή τους να «περιμένουν λίγο ακόμη».

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ ανέφεραν ακόμη ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την καριέρα τους και την επαγγελματική τους εξέλιξη ως δικαιολογία για να καθυστερούν την απόκτηση παιδιών, καθώς ο εργασιακός βίος δεν γίνεται ποτέ ευκολότερος όσο περνούν τα χρόνια.

Στην έρευνα που διεξήγαγαν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, οι ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο τα σύγχρονα ζευγάρια ήταν λιγότερο πρόθυμα να συμβιβαστούν με τις οικονομικές δυσκολίες από ό,τι οι προηγούμενες γενιές.

«Το πιο σημαντικό μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στις γυναίκες είναι να κάνουν παιδιά πριν το ρολόι χτυπήσει... μεσάνυχτα. Εγώ θα ανησυχούσα αν η κόρη μου δεν είχε αποκτήσει παιδί μέχρι τα 35 της» είπε η ειδική στην αναπαραγωγή, καθηγήτρια βιολογίας Mary Herbert.

Σχεδόν τα μισά μβρά που γεννιούνται σήμερα είναι από γυναίκες 30 χρονών και πάνω, ενώ ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται από γυναίκες κοντά στα 40 έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, προσθέτει το δημοσίευμα.

Η γονιμότητα μειώνεται δραστικά μετά τα 35 ενώ όσες καταφέρνουν να μείνουν έγκυες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους με την υγεία τους απ’ ό,τι νεότερες γυναίκες, όπως επίσης και τα έμβρυα που κυοφορούν.

«Πιστεύω ότι απλά οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους» είπε με τη σειρά της η καθηγήτρια Judith Rankin.

Η Josephine Quintavalle από την οργάνωση Comment on Reproductive Ethics, σχολίασε ότι η ερευνητική ομάδα υπογράμμισε με την έρευνά της το προφανές και τόνισε ότι: «Είναι λυπηρό που πρέπει να τονίζουμε το προφανές, όμως είναι νόμος της Φύσης ότι η γονιμότητα είναι... περιορισμένου χρόνου».

 

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ