Τρίτη, 17 Μάρτιος 2015 11:43

ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΩΝ

Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου του Υπουργείου Οικονομικών για να εισρεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στον κρατικό κορβανά μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Μισθοί, συντάξεις και δανειακές υποχρεώσεις του Δημοσίου «τρέχουν» και οι ανάγκες για ρευστό παραμένουν έντονες. Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να στείλει, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Πέμπτη, 1 εκατ.ηλεκτρονικά ειδοποιητήριασε φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη, επιδιώκοντας να τους δελεάσει μέσω μιας σημαντικής διαγραφής των προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, για όσους πληρώσουν εφάπαξ ή μέρος των οφειλών τους έως τις 27 Μαρτίου, το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων θα εναρμονίζεται με το ύψος πληρωμής του κεφαλαίου.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος χρωστά 2.500 ευρώ, από τα οποία τα 1.000 είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 1.500 είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα, μέχρι τις 27 Μαρτίου θα πρέπει:

  • να πληρώσει εφάπαξ την αρχική οφειλή, ήτοι τα 1.000 ευρώ με αντίστοιχη διαγραφή του ποσού των 1.500 ευρώ που αντιστοιχεί σε προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα
  • να πληρώσει τμήμα της οφειλής π.χ. 500 ευρώ (50%) και αντίστοιχα οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα να «κουρευτούν» κατά το ήμισυ, ήτοι 750 ευρώ. Άρα, ο φορολογούμενος θα πληρώσει υπόλοιπο 750 ευρώ.

Με ρυθμό 100.000 ειδοποιητήρια/ημέρα το ΥΠΟΙΚ ελπίζει να συγκεντρώσει ένα σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών. Ήδη, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έχουν ξεκινήσει τη «διαλογή» στη βάση συστήματος ανάλυσης ρίσκου (risk analysis) των περιπτώσεων εκείνων όπου υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών (απόρριψη πτωχευμένων ή αδρανών επιχειρήσεων) και αυτών όπου παρατηρούνται μεγάλες προσαυξήσεις λόγω προστίμων.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή και εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο με τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Το εν λόγω ζήτημα τέθηκε επί τάπητος και κατά τη διάρκεια σύσκεψης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου.

Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές επιμένουν πως οι προσδοκίες του ΥΠΟΙΚ παραμένουν συγκρατημένες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση που διαμορφώνεται στο τοπίο των… 100 δόσεων, το οποίο παραμένει σε ισχύ έως τις 31 Μαρτίου. Πηγές από τη ΓΓΔΕ αναφέρουν πως μόλις… 215.000 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης για χρέη 2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αγγίζουν τα 76 δις.

Πηγή: zougla.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ